Kerncentrale Borssele – Fotocredit: ©EPZ

De laatste ontwikkelingen en inzichten

EPZ heeft van 2021 tot en met 2023 onderzocht hoe ze de centrale nog veiliger kan maken. EPZ vergelijkt de centrale daarvoor met de stand van de techniek: wat de laatste ontwikkelingen en inzichten zijn op het vlak van nucleaire veiligheid. Dit vergelijkt EPZ met hoe de centrale nu is. Ze kijken onder andere naar de technische werking, veroudering, procedures en de organisatie van de centrale.

Het uitvoeren van zo’n zelfevaluatie minimaal eens per 10 jaar is verplicht voor alle kerninstallaties. Ze moeten namelijk continu de veiligheid verbeteren. De 10EVA is een van de manieren waarop ze dat doen. In onze Handreiking tienjaarlijkse evaluatie nucleaire installaties staat meer gedetailleerde informatie over het uitvoeren van een 10EVA.

 

Onderzoek in stappen

EPZ heeft voor ze begon met de zelfevaluatie een basisdocument gemaakt. Daarin stond hoe ze de evaluatie ging uitvoeren en hoe ze de resultaten ging vastleggen. In de regelgeving staat waar bij deze evaluatie op hoofdlijnen naar gekeken moet worden. In het basisdocument is dit verder ingevuld, waarbij EPZ onder meer naar onze Handreiking ‘Veilig ontwerp en veilig bedrijven van kerncentrales’ en naar IAEA-richtlijnen heeft gekeken.

In lijn met het basisdocument heeft EPZ een zelfevaluatie uitgevoerd. Uit de zelfevaluatie kwamen vervolgens mogelijkheden om de veiligheid van de centrale verder te verbeteren. Die heeft EPZ beschreven in een globale beoordeling. Daarna heeft EPZ in een verbeterplan uitgewerkt hoe het met deze mogelijkheden aan de slag gaat.

Verbeteringen doorvoeren voor 2027

De ANVS ziet er onder meer op toe dat deze zelfevaluatie tijdig en minimaal iedere 10 jaar wordt gedaan. Daarvoor zijn in de vergunning termijnen opgenomen. EPZ heeft zijn documenten op tijd ingediend. De ANVS heeft vervolgens op meerdere momenten beoordeeld of het onderzoek in lijn met dit toetsingskader is uitgevoerd. Concreet betekent dat, dat we het basisdocument, de globale beoordeling en het verbeterplan beoordelen. In het geval van deze 10-jaarlijkse evaluatie zijn deze documenten in het proces allemaal door de toezichthouder beoordeeld en akkoord bevonden.

EPZ kan nu verder aan de slag met het uitvoeren van het verbeterplan. Daarvan houden ze de ANVS op de hoogte en als ze de verbetering anders willen uitvoeren dan in het verbeterplan stond, wordt dat opnieuw aan hen voorgelegd. Ze hebben tot eind 2027 om de verbeteringen door te voeren. Daar ziet de ANVS op toe om onnodig uitstel van het verder verbeteren van veiligheid te voorkomen.

Lees het volledige artikel op de website van de ANVS en download hier de publiekssamenvatting.