Reactor Institute Delft

Onderzoek

Het  TU Delft Reactor Institute is het Nederlandse centrum voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van reactorfysica, neutron- en positronstraling, stralingsdetectie en radiochemie. Een groot deel van het onderzoek richt zich op medische toepassingen, zoals de productie van medische isotopen en de diagnostiek en behandeling van kanker. Daarnaast worden nieuwe materialen ontwikkeld voor duurzame energie zoals zonnecellen en batterijen en wordt gewerkt aan de kernreactoren van de toekomst. Het instituut is tevens de instantie in Nederland die mensen opleidt om met straling te kunnen werken.

©DARPA

Ruimtevaart

Nucleaire technologie is onmisbaar voor de ruimtevaart. De meest voorkomende toepassing van nucleaire techniek is de benutting van warmte die vrijkomt bij het radioactief verval van isotopen. De vervalwarmte wordt gebruikt om kwetsbare instrumenten op temperatuur te houden. Die houden het anders in de koude ruimte (-230 °C) niet lang uit. De meeste elektronica functioneert namelijk betrouwbaar tot slechts -55 °C.

Recentelijk kondigde NASA zelfs aan dat het gaat werken  aan een nucleaire thermische raketmotor. “NASA zal samenwerken met onze langetermijnpartner DARPA om geavanceerde nucleaire thermische voortstuwingstechnologie te ontwikkelen en te demonstreren vanaf 2027. Met behulp van deze nieuwe technologie kunnen astronauten sneller dan ooit van en naar de diepe ruimte reizen – een belangrijke mogelijkheid om bemande missies naar Mars voor te bereiden,” aldus NASA.

beeld: ©NASA

Gerelateerde onderwerpen