Zuid-Afrika wil aanbesteding voor nieuwe kerncentrales in 2024 afronden
Het Zuid-Afrikaanse ministerie van delfstoffen en energie streeft ernaar de aanbesteding voor een nucleair nieuwbouwproject van 2.500 MW tegen eind 2024 af te ronden, aldus minister Gwede Mantashe, die door lokale media werd geciteerd.
Mantashe vertelde het parlement tijdens een debat over de begroting van het ministerie dat financiering nodig is om het verzoek om voorstellen voor nieuwe kernenergie af te ronden.
Volgens een besluit van de Zuid-Afrikaanse energieregulator Nersa van augustus 2021 heeft het ministerie van minerale hulpbronnen en energie groen licht gekregen om te werken aan nieuwe nucleaire capaciteit ter gedeeltelijke vervanging van de kolengestookte opwekking die in de jaren 2030 met pensioen moet gaan. Volgens Nersa moet Zuid-Afrika de basislastvoorziening vervangen die momenteel wordt geleverd door kolengestookte elektriciteitscentrales, die ongeveer 80% van de dagelijkse elektriciteit van het land opwekken.
De uit twee eenheden bestaande kerncentrale van Koeberg bij Kaapstad - de enige commerciële kerncentrale van het land - levert minder dan 6%. De geïnstalleerde steenkoolcapaciteit van Zuid-Afrika bedraagt ongeveer 36,8 GW, terwijl de geïnstalleerde nucleaire capaciteit 1,8 GW bedraagt. In 2018 werden plannen om de nucleaire capaciteit uit te breiden door tot 9.600 MW aan nieuwe centrales te bouwen, in de ijskast gezet en werd kernenergie uitgesloten van een geïntegreerd resourceplan omdat de regering elektriciteitsopwekking uit andere bronnen goedkoper vond en omdat er minder vraag naar elektriciteit was dan voorspeld in een eerder plan in 2010. In oktober 2019 publiceerde Zuid-Afrika een definitief energieplan waarin werd opgeroepen tot de bouw van twee eenheden van 500 MW, terwijl de regering in mei 2020 plannen onthulde voor 2 500 MW aan nieuw te bouwen eenheden. Twee sites worden overwogen - Thyspunt in de Oostkaap en Duynefontein ten noorden van de bestaande Koeberg-site.
Eskom, de exploitant van de kerncentrale, is tegelijkertijd van plan de exploitatie van de twee eenheden van Koeberg met 20 jaar te verlengen van 2024 tot 2025 en van 2025 tot 2045, zodat ze elk een totale levensduur van 60 jaar hebben. Minister Gwede Manatashe zei dat Eskom toezicht zal houden op de uitvoering van het langetermijn-exploitatieprogramma van Koeberg om de continuïteit van de energievoorziening van het land gedurende nog eens 20 jaar te waarborgen. Eerder deze maand zei Eskom dat het van plan is de vereiste documentatie voor langetermijnexploitatie van Koeberg tegen juni 2022 bij de nationale regelgevende instantie in te dienen. Het bedrijf zei dat het "consequent heeft samengewerkt" met de regelgevende instantie en weet wat er nodig is om aan de regelgeving te voldoen.
Het originele verhaal is te vinden op de website van World Nuclear News.
Foto: Koeberg kerncentrale - credit: www.eskom.co.za