Tractebel onderzoekt door plutonium aangedreven systemen in de ruimte
Het Belgische engineeringbedrijf Tractebel is geselecteerd om het Pulsar-consortium te leiden, een onderzoeks- en engineeringproject voor de ontwikkeling van nucleaire technologie om ruimtemissies aan te drijven.
Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie via het Euratom-programma voor onderzoek en opleiding, een aanvullend financieringsprogramma bij Horizon Europe dat betrekking heeft op onderzoek en innovatie op het gebied van kernenergie. Het Euratom-programma beschikt over een budget van 1,38 miljard euro voor de periode van 1 januari 2021 tot 31 december 2025. Tractebel zal onderzoek doen naar dynamische radio-isotopenvoedingssystemen (RPS'en) aangedreven door plutonium 238 (Pu-238) voor ruimtevaarttoepassingen. RPS's zijn essentieel om ruimtevaartuigen en astronauten van elektriciteit en warmte te voorzien wanneer de zon niet genoeg energie levert. Zij gebruiken de warmte van het natuurlijke radioactieve verval van plutonium-238 (Pu-238) om elektriciteit te produceren.
Noch Pu-238, noch RPS's worden momenteel in Europa geproduceerd. Volgens Tractabel kan de technologie worden gebruikt om de maan en Mars te verkennen. Zij zou ook kunnen bijdragen tot de oprichting van een permanente basis op de maan, het zogenaamde ‘Maandorp’ dat door het Europees Ruimteagentschap wordt gepromoot. Het Pulsar-consortium bestaat uit het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) van de Europese Commissie, het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie SCK CEN, de Franse Commissie voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie (CEA), INCOTEC, ArianeGroup, Airbus Defense and Space, de Universiteit van Bourgogne Franche Comté en Arttic.
Het artikel is te vinden op de website van NucNet.