Innovatief en alledaags

Sluiting kerncentrales in Duitsland en toename van steenkool "een vergissing", zegt Greta Thunberg

Milieuactiviste Greta Thunberg heeft in een interview met de Duitse journaliste Sandra Maischberger gezegd dat zij het een slecht idee vindt om bestaande kerncentrales te sluiten en tegelijkertijd de steenkoolproductie op te voeren.

In een interview dat woensdag wordt uitgezonden als onderdeel van de Maischberger talkshow op de Duitse publieke zender ARD 1, werd Thunberg gevraagd naar het plan van het land om eind dit jaar door te gaan met het sluiten van zijn kerncentrales en tegelijkertijd de kolenproductie te verhogen als reactie op gastekorten. "Zijn kerncentrales voor het klimaatprobleem voorlopig de betere keuze?" vroeg Maischberger. Thunberg antwoordde: "Dat hangt ervan af - als we ze al hebben draaien, vind ik het een vergissing om ze te sluiten om ons te concentreren op kolen." Op de vraag of ze daarna "zo snel mogelijk" moeten worden gesloten, antwoordde Thunberg: "Dat hangt ervan af - we weten niet wat er na dit alles zal gebeuren." Ze voegde er in het interview aan toe dat de huidige crisis de noodzaak aantoont van investeringen in hernieuwbare energiebronnen, om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het Duitse Energiewende-beleid is er al lang op gericht alle binnenlandse kerncentrales te sluiten en andere landen te beïnvloeden hetzelfde te doen. Duitsland overweegt echter de sluiting van zijn resterende kerncentrales uit te stellen gezien de energiecrisis waarmee het land wordt geconfronteerd en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor de gasmarkt.

Thunberg heeft een grote aanhang geïnspireerd en werd in 2019 met 16 jaar de jongste Time magazine persoon van het jaar. In maart 2019 telde een reeks Fridays for Future-protesten 4500 schoolstakingen in 150 landen, waarbij in totaal ongeveer 4 miljoen demonstranten haar voorbeeld volgden. Volgens de groep 350.org trokken de evenementen in Duitsland 1,4 miljoen mensen. Twee dagen na die evenementen maakte Thunberg opmerkingen over kernenergie in een Facebook-post, waarin ze zei dat een breed scala aan oplossingen toegepast met begeleiding van "de best beschikbare wetenschap" nodig zou zijn om een "wereldwijde weg vooruit" te creëren. 

De post uit 2019 vervolgde: "Persoonlijk ben ik tegen kernenergie, maar volgens het IPCC kan het een klein onderdeel zijn van een zeer grote nieuwe koolstofvrije energieoplossing, vooral in landen en gebieden die de mogelijkheid van een volledige hernieuwbare energievoorziening ontberen - ook al is het extreem gevaarlijk, duur en tijdrovend. Maar dat debat laten we rusten totdat we het volledige plaatje gaan bekijken." In andere opmerkingen in het nieuwe interview vat Thunberg haar algemene standpunt samen. "Ik ben realistisch. Want als we de dingen doen die we moeten doen, kunnen we deze catastrofe (van de klimaatverandering) afwenden. Maar als we dat niet doen, zullen we de gevolgen moeten dragen. Het is dus aan ons." De toenmalige Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel besloot na het ongeval in de Fukushima Daiichi-centrale in Japan in maart 2011 om het gebruik van kernenergie uiterlijk eind 2022 af te bouwen. Vóór het ongeval haalde Duitsland ongeveer een kwart van zijn elektriciteit uit kernenergie. De laatste drie eenheden van het land - Emsland, Isar 2 en Neckarwestheim 2 - worden eind dit jaar gesloten. Er is gevraagd om een heroverweging, omdat men zich zorgen maakt over de gasvoorziening. Het huidige plan is om twee van de drie stand-by te houden om indien nodig deze winter stroom te leveren.

Het originele artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.

Het interview was met Sandra Maischberger, links (Afbeelding: ARD 1)

Gerelateerd nieuws

Amerikaanse toezichthouder NRC begint aan regelgevend kader voor kernfusie
Bron: World Nuclear News18 april 2023
De divertor van het prototype van de Trenta fusiegenerator. Foto van Helion Energy
Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green

Gerelateerd nieuws

De divertor van het prototype van de Trenta fusiegenerator. Foto van Helion Energy
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Nieuwsoverzicht