Innovatief en alledaags

Samenwerking Europese toezichthouders Nuward SMR-vergunningen

Het Franse ontwerp van de kleine modulaire reactor Nuward (SMR) wordt de casestudy voor een Europese vroegtijdige gezamenlijke evaluatie onder leiding van de Franse toezichthouder voor nucleaire veiligheid met deelname van de Tsjechische en Finse nucleaire toezichthouders, zo heeft EDF aangekondigd.

De evaluatie - die zal worden uitgevoerd door de Franse Autorité de Sûreté Nucléaire (ASN), de Finse Autoriteit voor stralings- en nucleaire veiligheid (STUK) en het Tsjechische Staatsbureau voor nucleaire veiligheid (SÚJB) - zal worden gebaseerd op de huidige reeks nationale regelgevingen van elk land, de hoogste internationale veiligheidsdoelstellingen en referentieniveaus, en actuele kennis en relevante goede praktijken, aldus EDF. "Door middel van technische besprekingen zal deze samenwerking ASN, STUK en SÚJB helpen hun respectievelijke kennis van elkaars regelgevingspraktijken op Europees niveau te vergroten en Nuward beter in staat stellen te anticiperen op de uitdagingen van internationale vergunningverlening en te voldoen aan toekomstige marktbehoeften," voegden zij eraan toe.

EDF zei dat de implementatie van SMR's en het concurrentievermogen ervan op de energiemarkt niet alleen de ontwikkeling van een aantal belangrijke technologische innovaties vereist, maar ook een serieproductieproces en een duidelijk regelgevingskader. "Harmonisatie van regelgeving en eisen in Europa en daarbuiten is dus een essentieel element ter ondersteuning van het streven naar standaardisatie van ontwerp, in-fabriek serieproductie en beperkte ontwerpaanpassingen aan landspecifieke eisen," aldus EDF. "Met deze actie bevestigt EDF zijn leidende positie in het bevorderen van Europese samenwerking en het ondersteunen van de versnelling van internationale SMR-vergunningen, waardoor een momentum wordt gecreëerd in de richting van harmonisatie van SMR-regelgeving."

"EDF is verheugd om zijn Nuward-reactor naar voren te schuiven als test-case voor deze vroege gezamenlijke SMR-evaluatie die een pioniersrol vervult in de Europese samenwerking op het gebied van regelgeving in meerdere landen", aldus Xavier Ursat, Senior Executive Director van de EDF-groep, belast met Engineering en Nieuwe Nucleaire Projecten. "Ik bedank de Franse veiligheidsinstantie ASN en haar Europese collega’s van STUK en SÚJB hartelijk voor het leiden van deze aanpak en ik bevestig de inzet van EDF om haar bijdrage te leveren aan het versnellen van de uitrol van SMR wereldwijd en een essentiële rol te spelen in het bereiken van de net-nul doelstelling tegen 2050."

Het Nuward-project is in september 2019 gelanceerd door de Franse Commissie voor Alternatieve Energie en Atoomenergie (CEA), EDF, Naval Group en TechnicAtome. De Nuward - bestaande uit een SMR-centrale van 340 MWe met twee drukwaterreactoren (PWR's) van elk 170 MWe - is gezamenlijk ontwikkeld met gebruikmaking van de Franse ervaring met PWR's. De CEA heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het Nuward-ontwerp met haar vaardigheden op het gebied van onderzoek en kwalificatie, terwijl het nutsbedrijf EDF heeft geholpen met zijn ervaring op het gebied van systeemintegratie en exploitatie. Het defensiebedrijf Naval Group heeft zijn ervaring op het gebied van structuren en modulaire bouw aan het project bijgedragen, terwijl TechnicAtome zijn ervaring op het gebied van het ontwerpen van compacte reactoren heeft ingebracht. Verwacht wordt dat de technologie oude, veel CO2-uitstotende kolen-, olie- en gascentrales over de hele wereld zal vervangen en andere toepassingen zal ondersteunen, zoals waterstofproductie, stads- en stadsverwarming of ontzilting.

Nuward bevindt zich momenteel in de conceptuele ontwerpfase, waarin de nadruk ligt op het kiezen van de belangrijkste technische kenmerken en het bieden van reële concurrentievoordelen. Het Belgische ingenieursbureau Tractebel werd onlangs gecontracteerd om studies uit te voeren voor de voltooiing van het conceptuele ontwerp van "de eerste SMR in de Europese Unie.” De volgende fase van het project, de voltooiing van het basisontwerp, zal naar verwachting in 2023 van start gaan en tegen 2025 voltooid zijn. Het ontwerp moet zich tussen 2025 en 2030 in de "geavanceerde conceptfase" bevinden; in die periode zal de Nuward naar verwachting worden gecertificeerd en zal de toeleveringsketen worden ontwikkeld. Naar verwachting zal in 2030 worden begonnen met de bouw van een demonstratie- SMR van Nuward. De bouw van die eenheid zal naar verwachting drie jaar in beslag nemen. 

Het originele artikel is te lezen op de website van World Nuclear News.

Credit artist impression: TechnicAtome

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green

Gerelateerd nieuws

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Nieuwsoverzicht