Innovatief en alledaags

Rolls-Royce presenteert shortlist van locaties voor eerste SMR-fabriek in VK

Rolls-Royce SMR heeft een lijst van potentiële locaties aangekondigd voor haar eerste fabriek voor kleine modulaire reactoren in het Verenigd Koninkrijk. De fabriek wordt de eerste van drie en zal verantwoordelijk zijn voor de fabricage van de zware vaten voor de SMR-krachtcentrale van het engineeringbedrijf.

Rolls-Royce zei dat de geplande fabriek de grootste en meest complexe van de drie zal zijn en "het is belangrijk vroeg beslissingen te nemen om de stationering ervan mogelijk te maken.” De bouw zal beginnen zodra Rolls-Royce SMR groen licht krijgt voor de bouw van een vloot SMR's in het Verenigd Koninkrijk. De shortlist is samengesteld uit meer dan 100 inzendingen. De locaties op de shortlist zijn: Sunderland, Richmond in Noord-Yorkshire, Deeside in Wales, Ferrybridge in Yorkshire, Lincolnshire en Carlisle. Volgens Tom Samson, president van Rolls-Royce SMR, was de respons "fantastisch" en toont hij aan dat het Verenigd Koninkrijk ambitieus is en graag een vloot van SMR's wil bouwen en exploiteren. De andere twee fabrieken zullen civiele modules en mechanische, elektrische en loodgietersmodules (MEP) vervaardigen. De onderdelen zullen naar de locaties worden vervoerd en worden geassembleerd tot een kerncentrale die 470 MW koolstofarme elektriciteit zal opwekken. Elk van de eerste reeks reactoren zal naar verwachting voldoende capaciteit hebben om het equivalent van 1,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien en zal ongeveer 2,2 miljard pond per eenheid kosten, dalend tot 1,8 miljard pond tegen de tijd dat er vijf zijn voltooid. Dit betekent dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met die van offshore-windenergie (ongeveer 50 pond/MWh). Een enkele SMR-centrale neemt de oppervlakte van twee voetbalvelden in beslag.

Een 'andere manier' om kerncentrales te bouwen

Volgens Rolls-Royce SMR wordt bij de bouw van kerncentrales een totaal andere aanpak gevolgd, waarbij 90% van de installatie in fabrieksomstandigheden wordt gebouwd, waardoor de termijnen en projectrisico's aanzienlijk worden verkort. Rolls-Royce ontwerpt kernreactorinstallaties sinds de start van het Britse programma voor kernonderzeeërs in de jaren vijftig. Rolls-Royce SMR zal gebruik maken van standaard kernenergietechnologie die in 400 reactoren over de hele wereld is gebruikt. Het Britse Office for Nuclear Regulation heeft onlangs in samenwerking met het Environment Agency en Natural Resources Wales de start aangekondigd van de generieke ontwerpbeoordeling (GDA) voor het ontwerp van Rolls-Royce SMR. Verwacht wordt dat het GDA-proces vier tot vijf jaar in beslag zal nemen. Rolls-Royce, de FTSE-100-engineeringgigant, heeft de Rolls-Royce SMR-business opgericht om SMR's te ontwikkelen die tegen het einde van het decennium beschikbaar zouden kunnen zijn voor het Britse elektriciteitsnet. Het nieuwe bedrijf is opgericht samen met investeerders BNF Resources en het Amerikaanse Exelon Generation, met een gezamenlijke investering van 195 miljoen pond om de plannen in de komende drie jaar te financieren.

De regering zal de investering van het consortium, dat in de tweede fase een aanvulling van 50 miljoen pond van Rolls-Royce krijgt, verdubbelen met 210 miljoen pond om de SMR's te helpen uitrollen als onderdeel van het 10-puntenplan van de regering, dat in december 2020 is aangekondigd, om de groene economie in het komende decennium een impuls te geven. Het 10-puntenplan omvat een investering van 525 miljoen pond om te helpen bij de ontwikkeling van grootschalige en kleinschalige kerncentrales en bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe geavanceerde modulaire reactoren. Rolls-Royce heeft beloofd "tientallen jaren van Britse knowhow op het gebied van engineering, ontwerp en productie" te zullen inzetten voor de uitrol van de eerste van zijn SMR's, die zijn gebaseerd op een soortgelijke technologie die wordt gebruikt om kernonderzeeërs voort te stuwen. De regering onder premier Boris Johnson heeft kernenergie centraal gesteld in haar recente energiestrategie, in antwoord op de bezorgdheid over het klimaat en de wens om van het Russische gas af te komen. Volgens de strategie kunnen er tot acht nieuwe kernreactoren worden gebouwd op bestaande locaties, omdat de regering de energieonafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk wil vergroten, het land wil losweken van dure fossiele brandstoffen en de stijgende prijzen wil aanpakken.

Het artikel is te vinden op de website van NucNet.

Artist impression: ©Rolls Royce