Roemeens-Poolse samenwerking bij uitrol van NuScale SMR
Het Roemeense nutsbedrijf Nuclearelectrica en de Poolse koper- en zilverproducent KGHM Polska Miedź SA hebben een niet-bindende intentieverklaring ondertekend voor samenwerking bij de ontwikkeling van kleine modulaire reactoren (small modular reactors - SMR's). Beide ondernemingen hebben eerder overeenkomsten ondertekend met NuScale uit de Verenigde Staten over de toepassing van hun SMR-technologie.
Het memorandum van overeenstemming - ondertekend op 6 september tijdens het Economisch Forum in Karpacz, Polen - beoogt de uitwisseling van ervaring en knowhow, met een looptijd van 36 maanden, op technisch, economisch, juridisch, financieel en organisatorisch gebied voor de ontwikkeling van door Roemenië en Polen te ontwikkelen SMR-projecten. De overeenkomst "behelst een alomvattende aanpak van alle activiteiten bij de ontwikkeling van een SMR-project, van de keuze van de locatie tot de ontmanteling, met als doel robuuste, veilige en kostenefficiënte SMR-projecten te ontwikkelen in Roemenië en Polen," aldus de bedrijven in een gezamenlijke verklaring.
25 jaar ervaring
"De internationale belangstelling voor de ontwikkeling van kleine modulaire reactoren is recht evenredig met het belang dat landen hebben bij het waarborgen van de energiezekerheid en het verwezenlijken van de doelstellingen op het gebied van het koolstofvrij maken van de economie, gezien de innovatieve kenmerken van deze technologie: modulariteit en flexibiliteit, die een directe impact hebben op lagere kosten en een kortere ontwikkelingsperiode," aldus Cosmin Ghita, CEO van Nuclearelectrica. "Roemenië, met meer dan 25 jaar ervaring in de veilige exploitatie van zijn kerncentrales, heeft het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een NuScale SMR-project, de enige SMR-technologie die op internationaal niveau is gecertificeerd. Wij zijn verheugd om samen te werken en onze ervaring en lessen te delen en KGHM te ondersteunen bij hun stappen om een veilige, schone en innovatieve technologie in te zetten". "Voor KGHM betekent kernenergie energieonafhankelijkheid en lagere kosten", aldus Marcin Chludziński, voorzitter van de raad van bestuur van KGHM Polska Miedź. "De investering in SMR's is een prioriteit en zal ons ook in staat stellen ons concurrerende bedrijfsvoordeel op wereldschaal te behouden. De introductie van innovatieve kernenergietechnologie, gebaseerd op kleine modules, is een keerpunt voor de Poolse economie. Deze samenwerking met een ervaren partner uit Roemenië vormt een aanzienlijke ondersteuning van de onderneming."
Aangewezen locatie
De VOYGR-kerncentraleprojecten die zowel Roemenië als Polen in samenwerking met NuScale zullen ontwikkelen, zullen zes modules tellen, elk met een geïnstalleerd vermogen van 77 MWe. De SMR-technologie van NuScale is de eerste die goedkeuring heeft gekregen van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission, in augustus 2020. NuScale biedt VOYGR-centrales aan in configuraties van 12, 4 en 6 modules. Nuclearelectrica en NuScale werken samen met het Amerikaanse agentschap voor handel en ontwikkeling aan een reeks engineering- en ontwerpactiviteiten en -studies, alsook aan verdere technische analyses van de locatie van Doicești, een voormalige thermische elektriciteitscentrale die is aangewezen als potentiële locatie voor de SMR-centrale. De studie, die in juni van start is gegaan, zal naar verwachting acht maanden in beslag nemen en in totaal 28 miljoen USD kosten, met bijdragen van Nuclearelectrica en NuScale. Volgens Nuclearelectrica zal de SMR-centrale 193 vaste banen in de fabriek, 1500 banen in de bouw en 2300 banen in de productie opleveren en Roemenië helpen om de productie van 4 miljoen ton CO2 per jaar te voorkomen.
Mijlpalen in het project
In februari van dit jaar heeft KGHM - dat op 8 juli bij het Poolse nationale agentschap voor atoomenergie een aanvraag heeft ingediend om de technologie te evalueren en een locatiestudie voor te bereiden - een definitieve overeenkomst met NuScale ondertekend om te beginnen met de werkzaamheden voor de bouw van een eerste NuScale VOYGR SMR-elektriciteitscentrale in Polen, die al in 2029 klaar moet zijn. De eerste taak in het kader van die overeenkomst is het identificeren en beoordelen van potentiële projectlocaties en het ontwikkelen van projectplanningsmijlpalen en kostenramingen.
Foto: Ondertekening van het Memorandum of Understanding.
Foto credit: website KGHM