Innovatief en alledaags

Oorlog in Oekraïne dwingt Finland te kijken naar energie alternatieven waaronder kernenergie

De oorlog in Oekraïne betekent dat Finland moet zoeken naar energieoplossingen - inclusief kernenergie - die onafhankelijk zijn van de Russische invoer. Kleine modulaire reactoren zijn daarbij een mogelijke oplossing. Dit zei minister van Economie Mika Lintilä tijdens de openingszitting van NuclearEurope2022 en het Nordic Nuclear Forum 2022 in Helsinki.

Minister Lintilä zei dat Finland voor de uitdaging staat om klimaatneutraliteit te bereiken en dat "we zonder kernenergie in Europa niet koolstofneutraal en zelfvoorzienend kunnen zijn". "Kernenergie speelt een sleutelrol bij de productie van koolstofvrije energie en bij de verwezenlijking van de Finse doelstelling om tegen 2035 koolstofneutraal te zijn," zei hij. "Het is een kwestie van bestaande kerncentrales blijven exploiteren, zoals in het geval van de verzoeken van Fortum om eenheden in Loviisa te mogen blijven exploiteren, of nieuwe kerncentrales bouwen." Volgens  Lintilä vergen projecten voor de bouw van kerncentrales veel tijd vanaf de ontwerpfase tot de inbedrijfstelling, maar het EPR-project Olkiluoto-3, dat een aantal vertragingen en kostenoverschrijdingen heeft gekend, toont aan dat "goede dingen het wachten waard zijn".

Steun voor kernenergie

Volgens Lintilä is er in Finland veel steun voor kernenergie, maar moet het land "de dynamiek van langetermijninvesteringen begrijpen en daarmee rekening houden bij het reguleren van de financiering van de sector". Hij zei dat Finland de discussie over SMR-technologie volgt en dat de "harmonisatie van de regelgeving" van cruciaal belang zal zijn. Internationale samenwerking wordt van essentieel belang geacht om een geharmoniseerde aanpak te garanderen nu de nucleaire industrie en de beleidsmakers zich voorbereiden op de uitrol van nieuwe technologieën zoals SMR's. De Internationale Organisatie voor Atoomenergie werkt aan de totstandbrenging van een technologieneutraal veiligheidskader om de internationale aanpak van reactoren van de nieuwe generatie te helpen harmoniseren. Ook oplossingen voor het beheer van het afval van kerncentrales zijn van cruciaal belang. "Voor ons in Finland is het van groot belang dat het beheer van kernafval en de ontmanteling van kerncentrales op een consistente en tijdige manier worden gefinancierd en georganiseerd", aldus Lintilä.

Eerste opslag voor hoogradioactief afval

Het afvalverwerkingsbedrijf Posiva bouwt in Olkiluoto de eerste opslagplaats voor hoogactief kernafval ter wereld. Posiva heeft eind 2021 een exploitatievergunning voor de installatie aangevraagd. Volgens de planning moet de bouw medio 2020 voltooid zijn. Volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie voorziet de Finse vloot van vier commerciële kerncentrales - twee in Loviisa en twee in Olkiluoto - in ongeveer 33% van de Finse elektriciteitsproductie.

Verdere vertraging bij Olkiluoto-3 EPR

TVO zei vorige maand dat de reguliere elektriciteitsproductie van de vijfde reactor van het land, de Olkiluoto-3 EPR, was uitgesteld van eind juli tot september 2022 - een vertraging die het gevolg was van inspectie en mogelijke reparaties aan het koelsysteem van de generator van de centrale. De reguliere elektriciteitsproductie zal nu naar verwachting in september 2022 van start gaan. De bouw begon in augustus 2005 en heeft ongeveer 10 jaar vertraging opgelopen. Op 12 maart is begonnen met de testelektriciteitsproductie in de centrale van 1600 MW, die wordt geleverd door een consortium van Areva en Siemens. Daarmee is dit de eerste kerncentrale in Europa die in bedrijf wordt genomen sinds de Roemeense kerncentrale Cernavoda-2 in 2007. In mei heeft het Finse kernenergiebedrijf Fennovoima zijn aanvraag voor een bouwvergunning voor de kerncentrale Hanhikivi-1 ingetrokken na de annulering van het engineering-, aanbestedings- en bouwcontract (EPC) voor het door Rusland gesteunde project. Op 2 mei kondigde Fennovoima aan dat het het EPC-contract met Raos Project, een dochteronderneming van het Russische staatsnucleaire bedrijf Rosatom, had opgezegd wegens "aanzienlijke vertragingen en het onvermogen van Raos Project om het project op te leveren". Het bedrijf zei toen het volgende: "De afgelopen jaren hebben zich aanzienlijke en toenemende vertragingen voorgedaan. De oorlog in Oekraïne heeft de risico's voor het project nog vergroot. Raos is er niet in geslaagd de risico's te beperken."nFennovoima zei dat de werkzaamheden op de site van Pyhäjoki in Noord-Finland in verband met het EPC-contract zijn stopgezet. Fennovoima concentreert zich nu op "het handhaven van de veiligheid en beveiliging [op de site] op korte en lange termijn".

Gerelateerd nieuws

Inspraak mogelijk op milieueffectrapportage levensduurverlenging Doel 4 en Tihange 3
Bron: ANVS17 april 2023
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
IAEA/FAO project stuurt gewaszaden de ruimte in op zoek naar oplossingen voor wereldvoedseltekort
Bron: IAEA15 april 2023
Het SpaceX CRS-27 vrachtvliegtuig droeg zaden van de IAEA en de FAO van het internationale ruimtestation naar de aarde en maakte een landing met parachute voor de kust van Florida, CA, VS. (Foto: NASA)

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
Het SpaceX CRS-27 vrachtvliegtuig droeg zaden van de IAEA en de FAO van het internationale ruimtestation naar de aarde en maakte een landing met parachute voor de kust van Florida, CA, VS. (Foto: NASA)
Nieuwsoverzicht