Innovatief en alledaags

Oekraïne vraagt IAEA om 30 km veilige zones rond kerncentrales

Het hoofd van de Oekraïense exploitant van kerncentrales Energoatom heeft de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) gevraagd tussenbeide te komen om het gebied rond de centrales vrij te houden van militaire acties.

Petro Kotin, CEO van Energoatom, zei dat hij op maandag 28 februari met de directeur-generaal van de IAEA had gesproken over de situatie in het land, waar Russische strijdkrachten sinds afgelopen donderdag betrokken zijn bij militaire acties. In een verklaring zei het bedrijf dat colonnes militair materieel en strijdkrachten zich in de buurt van de kerncentrales hebben verplaatst, waarbij "granaten in de buurt van de kerncentrale zijn geëxplodeerd. Dit kan leiden tot wereldwijde zeer ongewenste bedreigingen. In dit verband roepen wij de IAEA op in te grijpen om te voorkomen dat bezettingstroepen zich in de zone van 30 kilometer rond onze kerncentrales ophouden," zei Kotin, die ook opriep de zone rond Tsjernobyl en de controle over de nucleaire faciliteiten daar terug te geven aan Oekraïne.

Oekraïne heeft 15 eenheden verdeeld over vier kerncentrales. Volgens updates die op dinsdag 1 maart op hun websites werden geplaatst, zouden alle centrales normaal werken. Dat was dezelfde situatie die de nationale regelgevende instantie voor kernenergie van Oekraïne (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine - SNRIU) aan de IAEA had gemeld, volgens een verklaring die de internationale organisatie op maandag 28 februari had gepubliceerd.

In die update zei de IAEA dat het was verteld dat Russische strijdkrachten "operationeel waren in de buurt van de site, maar niet waren binnengedrongen" in de kerncentrale van Zaporozhe (ook bekend als Zaporizhzhia) in Oost-Oekraïne op dat moment. De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, generaal-majoor Igor Konasjenkov, werd in de ochtend van 28 februari door de Russische media geciteerd met de mededeling dat de Russische strijdkrachten "volledige controle hebben en het grondgebied beschermen" rond de kerncentrale van Zaporozhe, en dat het personeel "werkt aan het onderhoud van de installatie en de controle van de nucleaire omgeving.” Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA verklaarde: "Ik blijf de ontwikkelingen in Oekraïne zeer nauwlettend en met grote bezorgdheid volgen, met name de mogelijke gevolgen van het conflict voor de veiligheid en beveiliging van de nucleaire installaties van het land. Het is van het grootste belang dat de kerncentrales op geen enkele manier in gevaar worden gebracht.” Hij voegde eraan toe: "Een ongeval met de nucleaire installaties in Oekraïne zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid en het milieu."

In de verklaring van de IAEA stond ook dat Oekraïne hen vorige week had meegedeeld dat "Russische troepen de controle hadden overgenomen van de faciliteiten van de Gespecialiseerde Staatsonderneming Tsjernobyl NPP, gelegen binnen de uitsluitingszone die na het ongeval in 1986 werd ingesteld. De regelgevende instantie verklaarde vandaag dat de ploegchef op de site sinds 24 februari niet was vervangen, maar dat hij zijn taken bleef uitvoeren. "SNRIU heeft ook stralingsmetingen van de locatie verstrekt die de IAEA als laag beoordeelde en in overeenstemming met de nabije achtergrondniveaus.”

De directeur-generaal van de IAEA zei dat het personeel van alle nucleaire installaties moet kunnen werken en rusten, en riep "degenen die de daadwerkelijke controle over dergelijke locaties hebben, op geen acties te ondernemen die hun veiligheid in gevaar kunnen brengen of hen onder buitensporige druk kunnen zetten.” 

Het artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.

Foto: South Ukrain NPP - ©Energoatom

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Inspraak mogelijk op milieueffectrapportage levensduurverlenging Doel 4 en Tihange 3
Bron: ANVS17 april 2023
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.

Gerelateerd nieuws

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
Nieuwsoverzicht