Noors concept voor batterij-aangedreven cruiseschepen
De Noorse scheepsbouwer Ulstein heeft een ontwerpconcept voor een schip dat wordt aangedreven door een gesmoltenzoutreactor. Het schip zal volgens eigen opgave enorme hoeveelheden schone, veilige elektriciteit opwekken en de voorbode zijn van een nieuwe soort door batterijen aangedreven cruiseschepen.
Thor, een 149 meter lang aanvullings-, onderzoeks- en reddingsschip, krijgt een thorium gesmolten-zoutreactor (MSR) waarmee het schip kan fungeren als een mobiel energie-/oplaadstation voor cruiseschepen. Volgens Ulstein is het concept van het vaartuig in staat om de visie van emissievrije cruiseoperaties werkelijkheid te maken en zou het ontbrekende stukje van de emissievrije puzzel kunnen zijn voor een breed scala aan toepassingen in de maritieme en oceaanindustrie. De hoofdontwerper van Ulstein, Oyvind Gjerde Kamsvag, zei dat het bedrijf al lang geïnteresseerd is in kernenergie, maar dat het zich zorgen maakt over het stigma dat aan deze energiebron kleeft. Het bedrijf onderzoekt nu de MSR-technologie omdat deze bij een veel lagere druk werkt dan andere kernreactoren en niet tot een meltdown kan leiden.
MSR's worden in verschillende landen ontwikkeld en de commercialisering laat nog even op zich wachten. Ulstein denkt echter dat "we binnen 10 tot 15 jaar een volledig operationeel [door kernenergie aangedreven] schip in de vaart kunnen brengen", aldus Kamsvag. Om de haalbaarheid aan te tonen, heeft Ulstein ook het Ulstein SIF-concept ontwikkeld, een 100 meter lang, emissievrij expeditiecruiseschip dat zal varen op batterijen van de volgende generatie, waarbij Thor wordt gebruikt om op zee op te laden. De oplaadcapaciteit van Thor is zo geschaald dat het kan voorzien in de energiebehoeften van vier expeditiecruiseschepen tegelijk. Thor zelf zou nooit hoeven bij te tanken. Het is de bedoeling om een blauwdruk te maken voor volledig zelfvoorzienende schepen van de toekomst, aldus Ulstein. "We hebben de doelstellingen, de ambitie en de milieueisen om over te schakelen op emissievrije activiteiten, maar tot nu toe hadden we nog niet de oplossing", zei Cathrine Kristiseter Marti, chief executive officer van Ulstein. "Wij geloven dat Thor het antwoord kan zijn waarnaar we op zoek waren. Thor is in wezen een drijvende, multifunctionele 'energiecentrale' die een nieuwe revolutie op batterijgebied mogelijk zal maken."
Volgens Ulstein komen expeditiecruiseschepen in steeds meer afgelegen en ecologisch kwetsbare gebieden. Tegelijkertijd staat de sector onder toenemende druk om de milieu-impact van cruisen te verminderen. Thor maakt het mogelijk ter plaatse energie en voorraden aan te vullen en beschikt tegelijkertijd over de technologie om reddingsoperaties en onderzoekswerk te vergemakkelijken. "Het is in feite een cruciaal stuk infrastructuur om duurzame en veiligere operaties te ondersteunen," zei Marti. "Thor heeft letterlijk de kracht om onze hele industrie te veranderen.” Volgens Ulstein zijn MSR's veilige, efficiënte en operationeel beproefde oplossingen die werken door thorium - een overvloedig, in de natuur voorkomend metaal met een lage radioactiviteit - op te lossen in vloeibaar zout. De daaropvolgende kettingreactie verhit het zout, waarbij stoom wordt geproduceerd om een turbine aan te drijven en elektriciteit te produceren.
Het artikel is te vinden op de website van NucNet.
Artist impression: ULSTEIN SIF en ULSTEIN THOR in een bevoorradingsoperatie - credit: ULSTEIN