Nieuwe president Yoon van Zuid-Korea wil moratorium op nieuwe kerncentrales beëindigen
Zuid-Korea kan het moratorium op de bouw van nieuwe kerncentrales, dat werd ingesteld na de ramp in Fukushima-Daiichi in Japan in 2011, kunnen opheffen. De verkozen president Yoon Suk-yeol heeft aangekondigd dat hij het beleid om kernenergie geleidelijk uit te bannen, zou schrappen en van het land in plaats daarvan een nucleaire krachtcentrale in binnen- en buitenland zou maken.
De aftredende president Moon Jae-in wilde de 24 reactoren van het land, die goed zijn voor 30% van de elektriciteitsproductie, buiten gebruik stellen en geen nieuwe reactoren bouwen. Volgens The Korea Herald is de nieuwe president Yoon daarentegen overtuigd van de noodzaak om als Zuid-Korea de nucleaire optie te omarmen. Tijdens zijn campagne schreef hij op zijn Facebook-pagina: "Ik zal het ecosysteem van de kernenergieopwekking herstellen en veilige nucleaire technologieën bevorderen, zodat ze een kernmotor kunnen worden om het land aan te drijven." Hij voegde eraan toe: "De regering zei dat ze het aandeel van kernenergie tegen 2050 zal terugbrengen tot 7% en dat ze elektriciteit uit China en Rusland zal importeren wanneer er een tekort is. Het plan is onhaalbaar, zelfs als er zonnepanelen op onze hele bodem zouden worden geïnstalleerd." De president zei ook dat het bouwen van kerncentrales een wereldwijde trend is, en essentieel voor de vermindering van koolstof en energiezekerheid, waarbij hij opmerkte dat de EU onlangs kernenergie als groene energie had geclassificeerd in haar taxonomie voor duurzame financiënAls eerste stap zal de nieuwe regering naar verwachting de opgeschorte bouw hervatten van de kerncentrales Shin-Hanul-3 en -4, 330 km van Seoul in het zuidoosten van het land. De werkzaamheden aan de twee centrales zijn sinds 2017 stilgelegd in het kader van het uitfaseringsbeleid voor kerncentrales. Yoon heeft ook toegezegd de huidige kernvloot van het land zo lang mogelijk te exploiteren en het aandeel van kernenergie in de energiemix op 30% te houden. Daarnaast liet hij weten dat hij opnieuw zal investeren in onderzoek naar kleine modulaire reactoren en heeft een doelstelling aangekondigd om tegen 2030 ten minste 10 kerncentrales aan buitenlandse kopers te verkopen en zo 100 000 banen te creëren.
Verenigde Arabische Emiraten
Zuid-Korea boekte een opmerkelijk succes in Abu Dhabi met zijn Barakah-kerncentrale, die vier APR-1400-reactoren telt die zijn ontworpen door Korea Electric Power Corporation. Wanneer de centrale volledig operationeel is, zal zij in een kwart van de elektriciteitsbehoefte van de Verenigde Arabische Emiraten voorzien. Seoel is ook betrokken bij aanbestedingen voor andere grote nucleaire projecten, waaronder plannen voor nieuwbouw in de Tsjechische Republiek en Polen.