Nieuw IAEA-rapport over lozing van behandeld water uit Fukushima Daiichi
De IAEA-taskforce die is opgericht om de veiligheid te beoordelen van de plannen van Japan om het in de kerncentrale van Fukushima Daiichi opgeslagen behandelde water ALPS (Advanced Liquid Processing System) in zee te lozen, heeft vandaag zijn derde verslag uitgebracht. In het nieuwe verslag wordt uiteengezet hoe het Agentschap zijn eigen onafhankelijke controles uitvoert van belangrijke gegevens in verband met het toezicht op de veiligheid van het behandelde water vóór, tijdens en na de lozing ervan.
Deze bevestiging is een van de drie onderdelen van de evaluatie door de taskforce van de plannen van Japan om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming zijn met de veiligheidsnormen van de IAEA. De evaluatie omvat ook beoordelingen van de technische plannen en van de regelgevende activiteiten en processen in verband met de waterlozing.
Het nieuwe verslag geeft een samenvatting van de belangrijkste elementen van de bevestigende activiteiten van de IAEA en licht de te gebruiken methodes toe. Het geeft ook een overzicht van de vooruitgang die tot dusver bij deze werkzaamheden is geboekt en welke toekomstige activiteiten kunnen worden verwacht.
Het Japanse Tokyo Electric Power Company (TEPCO), exploitant van de kerncentrale van Fukushima Daiichi, moet de kenmerken en activiteit bepalen van het met ALPS behandelde water dat in zee zal worden geloosd. Deze karakterisering wordt gebruikt als basis voor het opstellen en uitvoeren van doeltreffende bewakingsprogramma's om ervoor te zorgen dat eventuele blootstelling van de bevolking ten gevolge van de lozingen voldoende in aanmerking wordt genomen. Het vandaag vrijgegeven rapport gaat vooral in op de manier waarop de IAEA haar eigen onafhankelijke controles van de stralingsinhoud van het in de tanks opgeslagen water zal uitvoeren en hoe zij milieumonsters (bijvoorbeeld zeewater en vis) uit de omgeving zal analyseren.
Deze bevestiging van gegevens zal worden uitgevoerd door middel van vergelijkingen tussen laboratoria, waarbij zowel IAEA-laboratoria als onafhankelijke laboratoria uit Frankrijk, de Republiek Korea, Zwitserland en de Verenigde Staten - die alle lid zijn van het netwerk van analytische laboratoria voor het meten van radioactiviteit in het milieu (ALMERA) - betrokken zijn. Bovendien wordt in het rapport beschreven hoe de IAEA onafhankelijk de Japanse capaciteit voor het meten van de stralingsblootstelling van werknemers in de kerncentrale zal evalueren.
"Dit onafhankelijke werk zal vertrouwen scheppen in de nauwkeurigheid van de door TEPCO en de Japanse autoriteiten verstrekte gegevens en zal een extra garantie bieden dat zij zich houden aan de relevante IAEA-veiligheidsnormen", aldus Gustavo Caruso, directeur van het departement nucleaire veiligheid en beveiliging van de IAEA en voorzitter van de taskforce. Het rapport bevat details over de eerste verzamelingen van behandelde watermonsters uit de tanks en milieumonsters in 2022. De eerste resultaten van de bevestigende activiteiten van de IAEA zullen in 2023 beschikbaar komen, voordat de geplande lozingen van het behandelde water van ALPS beginnen. Latere resultaten zullen worden opgenomen in toekomstige rapporten die de details van de technische evaluatie bevatten, alsook informatie voor het publiek over hoe de gegevens gelezen en geïnterpreteerd moeten worden.
"Japan behoudt de algemene verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn nucleaire installaties en activiteiten, met inbegrip van de lozing van het behandelde water. De lopende bevestigingen van de IAEA zijn echter een cruciaal element om de nauwkeurigheid en geldigheid van de door TEPCO en de Japanse autoriteiten gerapporteerde gegevens te controleren en zo het vertrouwen in de algemene veiligheidsevaluatie van de IAEA te vergroten", voegde Caruso eraan toe. Verslagen over alle drie de onderdelen, evenals aanvullende informatie zoals veelgestelde vragen en een tijdlijn van de activiteiten, zijn te vinden op de speciale https://www.iaea.org/topics/response/fukushima-daiichi-nuclear-accident/fukushima-daiichi-alps-treated-water-discharge/faq
Het originele artikel is te vinden op de website van de IAEA.
Foto: ©Tokyo Electric Power Company Holdings