Innovatief en alledaags

Kunstenaars onthullen nieuwe beelden van kernenergie

Orchideeën aan een roze verlichte kust, de geboorte van een ster in een melkwegstelsel - dit zijn enkele van de nieuwe voorstellingen van kernenergie die zijn ingezonden voor de 2022 Nuclear Power Art Contest. De beelden getuigen van nieuwsgierigheid en verwondering. De wedstrijd is uitgeschreven door de non-profitorganisatie Generation Atomic, in samenwerking met de IAEA en de komende internationale ministeriële conferentie over kernenergie in de 21e eeuw, om stereotypen uit te dagen en kernenergie te laten zien als hoeksteen van de oplossing voor klimaatverandering.

De eerste prijs werd toegekend aan Caspian Coyle uit de Verenigde Staten van Amerika. Leonora Yakymashchenko uit Oekraïne kreeg de tweede prijs en de derde prijs ging naar Vasily Gogidze uit Georgië. "De realiteit is dat kernenergie wordt gestigmatiseerd", aldus Coyle, wiens winnende beeld laat zien hoe de kunstenaar een atoom vasthoudt en droomt van een toekomst die niet alleen door angst wordt gedicteerd. "Ik kwam hiermee in aanraking toen ik voor het eerst hoorde over kernenergie als ecologisch duurzame energiebron. Maar in plaats van me door mijn angst af te laten sluiten, heb ik mezelf opgeleid. Als we alleen vanuit angst handelen, verliezen we het potentieel voor grootsheid."

De kunstwedstrijd ontving inzendingen uit 24 landen en de jury selecteerde 20 finalisten die nu virtueel te zien zijn. "Veel mensen hebben een beeld van kernenergie dat decennialang is gevormd door paddenstoelwolken en afvalvaten die groene smurrie lekken," zei Eric Mayer van Generation Atomic. "Deze wedstrijd gaat over het creëren van kunstwerken die kernenergie afbeelden als de ongelooflijke energiebron die het is, die de wereld kan helpen redden van klimaatverandering en energiearmoede en tegelijkertijd het milieu kan beschermen."

De prijzen van de wedstrijd werden gesponsord door het International Framework for Nuclear Energy Cooperation (IFNEC), Électricité de France (EDF) en NuScale Power. Aleshia Duncan, voorzitter van IFNEC, verklaarde dat het belangrijk is "dat toekomstige leiders en voorstanders van kernenergie trouw blijven aan zichzelf en zich uitdrukken op een manier die zij gepassioneerd vinden, en hopelijk diezelfde passie opwekken bij anderen. Zoals ik altijd zeg: wees onbevreesd en wees niet bang om op te komen voor jezelf en waar je in gelooft." Finalist Miguel Trenkel-Lopez stuurde artwork in van het spel dat hij maakte, Megawatt, en deelde mee: "We willen de volgende generatie ingenieurs en wetenschappers inspireren om de klimaatcrisis te helpen oplossen." Amber Johnson, een van de finalisten van de wedstrijd, zal ook spreken op het evenement 'Reimagining Nuclear: Inspiring Youth' dat wordt gehouden tijdens de ministeriële IAEA-conferentie, in Washington DC van 26 tot 28 oktober 2022. Tijdens dit evenement zullen professionals uit de nucleaire sector, influencers, pleitbezorgers en kunstenaars vertellen hoe zij het gezicht van kernenergie veranderen en anderen inspireren om voorstander van kernenergie te worden. Johnson, die reactoroperator voor nucleair onderzoek is, zal haar Master of Protons-gitaar presenteren met de bliksempatronen die worden gecreëerd door hoogenergetische elektronen van een deeltjesversneller in het acryl van de gitaar te schieten, "waarbij de kracht van muziek wordt gecombineerd met de krachtbron die klimaatverandering kan aanpakken".

Het evenement, Reimagining Nuclear: Inspiring Youth, vindt plaats op donderdag 27 oktober 2022 om 17:30 EDT in het Walter E. Washington Convention Center, met live streaming hier. De discussie zal worden geleid door onder meer Zion Lights (moderator), Science Advocate en oprichter van Emergency Reactor, samen met: Isabelle Boemeke (Isodope), Nucleaire Influencer, Princy Mthombeni, Africa4Nuclear en Eric Meyer, Generation Atomic. De ministeriële conferentie van de IAEA biedt een forum voor ministers, beleidsmakers, hoge ambtenaren en deskundigen om een dialoog op hoog niveau aan te gaan over de rol van kernenergie in de overgang naar schone energiebronnen en de bijdrage ervan aan duurzame ontwikkeling en de beperking van de klimaatverandering. Deze conferentie omvat ook vijf technische panels en zal een uitwisseling van standpunten over de ontwikkeling en toepassing van kernenergie aanmoedigen.

Het originele artikel is te vinden op de website van de IAEA.

Het winnende beeld van de 2022 Nuclear Power Art Contest is gemaakt door Caspian Coyle (VS) - Foto: IAEA

Gerelateerd nieuws

Amerikaanse toezichthouder NRC begint aan regelgevend kader voor kernfusie
Bron: World Nuclear News18 april 2023
De divertor van het prototype van de Trenta fusiegenerator. Foto van Helion Energy
Inspraak mogelijk op milieueffectrapportage levensduurverlenging Doel 4 en Tihange 3
Bron: ANVS17 april 2023
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.

Gerelateerd nieuws

De divertor van het prototype van de Trenta fusiegenerator. Foto van Helion Energy
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
Nieuwsoverzicht