IAEA voltooit eerste "gebruiksevaluatie"-missie bij Chileense onderzoeksreactor
Een internationaal team van de IAEA (International Atomic Energy Agency ) heeft de eerste IRRUR-missie (International Atomic Energy Agency integrated research reactor utilisation review) voltooid. De missie is uitgevoerd op de 5 MW pool-type onderzoeksreactor Rech-1 in het nucleaire centrum La Reina in Santiago, Chili.
De IRRUR is een nieuwe evaluatiedienst van de IAEA, die is ontwikkeld om landen te helpen bij het verbeteren van het gebruik en de duurzaamheid van nucleaire onderzoeksreactorfaciliteiten. Deze missie, die plaatsvond van 4 tot 8 juli, volgde op een verzoek van de Chileense Commissie voor kernenergie (CChEN). Het IRRUR-team voerde niet alleen een grondige evaluatie uit naar de wijze waarop de Rech-1-onderzoeksreactor wordt gebruikt maar keek ook naar de potentiële mogelijkheden. Zo werden verdere gebieden vastgesteld waar de reactor voor kan worden gebruikt en haalbare gebieden van onderzoek en ontwikkeling geidentificeerd. Ook werd onderzocht welke producten en diensten de onderzoeksreactor kan leveren. "Het missieteam heeft vastgesteld dat er veel mogelijkheden zijn om de Rech-1-reactor op grotere schaal te gebruiken," aldus Nuno Pessoa Barradas, een specialist op het gebied van onderzoeksreactoren van de IAEA die de missie leidde. "Een van de belangrijkste aanbevelingen is dan ook de ontwikkeling en uitvoering van een stimuleringsstrategie voor de reactor, aangezien dit in grote mate zal bijdragen tot de uitbreiding van de gebruikersgemeenschap.
Neutronen in plaats van stroom
Onderzoeksreactoren genereren, in tegenstelling tot kerncentrales, voornamelijk neutronen in plaats van stroom, en worden gebruikt voor onderzoek, ontwikkeling, onderwijs en opleidingsdoeleinden. Zij spelen een vitale rol op verschillende gebieden: zij produceren radio-isotopen die worden gebruikt in de geneeskunde, de industrie en de landbouw. Volgens de databank van onderzoeksreactoren van de IAEA zijn er nu 223 onderzoeksreactoren in bedrijf in 53 landen, en worden er 24 nieuwe programma's voor onderzoeksreactoren gepland en ontwikkeld.
Foto: IAEA