Innovatief en alledaags

IAEA Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme: Nieuwe ronde van aanvragen

Vrouwen uit de hele wereld die nucleaire onderwerpen bestuderen, worden aangemoedigd om zich aan te melden voor het Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme (MSCFP) van de IAEA, waarvoor de aanvragen vanaf vandaag tot en met 30 september 2022 kunnen worden ingediend.  Dit jaar zullen MSCFP-beurzen worden toegekend aan 150 geselecteerde studenten.

Sinds de start in 2020 heeft het MSCFP 210 vrouwen uit 93 landen geholpen met een beurs om een mastergraad in nucleaire onderwerpen te behalen. Tot nu toe hebben 49 studenten hun studie al afgerond en de meesten zijn begonnen aan een door de IAEA gefaciliteerde stage of zijn doorgegaan met een PhD-studie of een beroepsloopbaan. De MSCFP is bedoeld om het aantal vrouwen op nucleair gebied te vergroten en een inclusief personeelsbestand te ondersteunen van zowel mannen als vrouwen die bijdragen aan en de drijvende kracht zijn achter wereldwijde wetenschappelijke en technologische innovatie. Het programma, dat is vernoemd naar de pionierende natuurkundige en tweevoudig Nobelprijswinnaar Marie Sklodowska-Curie, wil jonge vrouwen inspireren en aanmoedigen om een carrière op nucleair gebied na te streven door beurzen te verstrekken voor masteropleidingen en de mogelijkheid te bieden een door de IAEA gefaciliteerde stage te volgen. Lidstaten van de IAEA, intergouvernementele en gouvernementele organisaties en partners uit de particuliere sector hebben het programma gesteund met financiële bijdragen en bijdragen in natura.

Postdoctorale studies kunnen een kostbare en tijdrovende onderneming zijn. De leden van de eerste MSCFP-klas zeggen dat het programma hun de financiële vrijheid en zekerheid heeft gegeven om hun masterstudies tijdig af te ronden.

"De beurs verlichtte mijn last en stress aanzienlijk door mij onmiddellijk financiële steun te bieden", aldus de Griekse Stamatina Alexandropoulou, die een masterdiploma in kernfysica behaalde aan de Universiteit van York in het Verenigd Koninkrijk en nu een eerstejaars PhD-student is aan het Department of Civil and Environmental Engineering aan het Imperial College in Londen. "Nu ik de financiering voor mijn postdoctorale studie rond heb, kan ik mij volledig aan mijn onderzoeksproject wijden zonder afgeleid te worden door financiële onzekerheden en uitdagingen.

Andere MSCFP-afgestudeerden zijn direct in de arbeidsmarkt gestapt.

De Venezolaanse Cindy Bello, die mede dankzij de hulp van de MSCFP een mastergraad in nucleaire veiligheid behaalde aan de Spaanse Universitat Politècnica de València (UPV), is nu begonnen aan haar carrière als nucleair ingenieur voor fusieprojecten en Generatie IV-reactoren bij IDOM, een Spaans bedrijf. "Zonder dit programma zou het meer tijd hebben gekost om mijn masteropleiding af te ronden, want de economische factor voor de huisvesting en de inschrijving is altijd het eerste obstakel dat overwonnen moet worden", aldus Bello. De MSCFP helpt ook om de academici de tijd en de gemoedsrust te geven om het volledige scala aan mogelijkheden op nucleair gebied te verkennen. "Aan het einde van mijn masteropleiding had ik een goed beeld van de verschillende carrièremogelijkheden in de nucleaire sector en kon ik beslissen wat ik voor mijn toekomst wilde", aldus Anastasiia Sakhatska. "Ik had een cv dat goed genoeg was om vervolgens verschillende vacatures en een PhD-mogelijkheid te krijgen," voegde de Oekraïense eraan toe, die binnenkort PhD-studies in kernfysica aan de ETH Zürich in Zwitserland zal beginnen.

Om de MSCFP-gemeenschap dichter bij elkaar te brengen en voormalige en huidige afgestudeerden met elkaar in contact te brengen, heeft de IAEA vandaag ook de Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme (MSCFP) Students and Alumni LinkedIn Group gelanceerd. De groep ondersteunt MSCFP-studenten en -alumni bij hun opleiding en professionele ontwikkeling, en bevordert hun onderlinge samenwerking. MSCFP-studenten krijgen de mogelijkheid om in contact te komen met hun medestudenten, kennis en ervaringen uit te wisselen en toegang te krijgen tot informatie over programma's en evenementen die hun persoonlijke en professionele ontwikkeling ten goede kunnen komen.

Klik hier voor meer informatie over het MSCFP-programma, waaronder informatie over aanmeldingen, getuigenissen van studenten en informatie over donateurs. 

Het artikel is te vinden op de website van de IAEA.

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Vooruitgang bij de productie van isotopen uit kernafval in de VS
Bron: World Nuclear News14 april 2023
Een werknemer van Isotek verwerkt U-233 in een handschoenenkast in ORNL (Afbeelding: DOE EM)

Gerelateerd nieuws

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Een werknemer van Isotek verwerkt U-233 in een handschoenenkast in ORNL (Afbeelding: DOE EM)
Nieuwsoverzicht