Innovatief en alledaags

IAEA helpt bij het beveiligen van in onbruik geraakte Congolese radioactieve bronnen

Twee in onbruik geraakte radioactieve bronnen, die werden gebruikt voor de behandeling van kanker, zijn getransporteerd naar beveiligde opslagplaatsen in de Republiek Congo. De verplaatsing van de bronnen - die naar verwachting volgend jaar naar het buitenland zullen worden geëxporteerd - werd gesteund door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA).

Het universitair ziekenhuis van Brazzaville ontving in 2010 een nieuwe kobalt 60 (Co-60) verzegelde bron voor teletherapie met uitwendige bestralingen, ter vervanging van hun oorspronkelijke bron, die niet langer in staat was om een effectieve behandeling te leveren. De niet meer gebruikte en verzegelde bron werd vervolgens verpakt en per boot naar de leverancier verzonden. De levering van het pakket werd echter tijdens het transport geblokkeerd vanwege problemen met de verschepingsdocumenten en werd teruggestuurd naar de Republiek Congo. Sinds 2010 wordt de Co-60-bron opgeslagen in de Autonome Haven van Pointe Noire, een van de belangrijkste handelshavens van Centraal-Afrika. Ondertussen is ook de vervangende bron die in de teletherapiemachine is geïnstalleerd, vervallen tot een niveau van radioactiviteit dat niet langer bruikbaar is voor klinische teletherapie.

Risico’s in de nationale haven

De IAEA merkte op dat de bronnen weliswaar niet meer voldoende radioactiviteit uitstoten om nuttig te zijn voor radiotherapie, maar dat ze nog steeds radioactief zijn en daarom veilig en betrouwbaar moeten worden gecontroleerd en beheerd. "De explosie van augustus 2020 in de haven van Beiroet heeft de Congolese autoriteiten eraan herinnerd dat er risico’s zijn voor onbeheerd of ongereglementeerd materiaal, met name in de nationale havens", aldus Martin Parfait Aimé Coussoud-Mavoungou, minister van Wetenschappelijk Onderzoek en Technologische Innovatie. De Congolese beleidsmakers waren het erover eens dat de afgedankte bron de autonome haven van Pointe Noire met spoed moest verlaten.

 Er werd een gedetailleerd nationaal actieplan ontwikkeld, waarbij de medewerking werd verleend aan verschillende takken van de regering, waaronder de ministeries van Defensie, Vervoer, Volksgezondheid, Mijnen en Energie, en het ministerie van Wetenschappelijk Onderzoek en Technologische Innovatie. In november is met de steun van IAEA-deskundigen ter plaatse een transportbeveiligingsplan afgerond. Zij hebben een beveiligingssysteem voor het pakket ontworpen en een verificatie en simulatie vóór verzending uitgevoerd. Tegelijkertijd werden 45 deelnemers opgeleid uit de vijf ministeries die betrokken zijn bij het vervoer over de weg van de bron in Pointe Noire.

 Locatiebeoordeling IAEA

Op 17 november hebben IAEA-deskundigen ook een locatiebeoordeling uitgevoerd van de locaties waar de bronnen tijdelijk zouden worden opgeslagen tot de definitieve uitvoer. Naar aanleiding van de beoordeling heeft de regering wijzigingen aangebracht overeenkomstig de aanbevelingen van de IAEA om de veiligheid van deze locaties te verbeteren. Het vervoer over de weg van de bron van Pointe Noire vond plaats aan het einde van de missie van IAEA-deskundigen. De bronnen zijn nu beveiligd en wachten op de definitieve verwijdering uit het land naar een geschikte opslagfaciliteit voor de lange termijn.

 "Dankzij het veilige en beveiligde vervoer en de tijdelijke opslag van deze afgedankte bronnen heeft het land ervoor kunnen zorgen dat er geen risico's zijn op kwaadaardige handelingen of ongevallen met mogelijke blootstelling aan straling die de veiligheid van mens en milieu kunnen aantasten", aldus Raja Adnan, die als directeur van de IAEA-divisie voor nucleaire veiligheid tot eind 2020 toezicht hield op het werk en de activiteiten van deze divisie.

In onbruik geraakte bronnen worden gedefinieerd als bronnen die niet langer worden gebruikt en het is niet de bedoeling om ze opnieuw te gebruiken in de praktijken waarvoor ze werden geautoriseerd. De veiligheidsnormen van de IAEA bevatten de internationale voorschriften voor de controle van afgedankte bronnen en helpen de lidstaten bij de toepassing van technologieën voor het terugwinnen, conditioneren en opslaan van deze bronnen.

Foto: De in onbruik geraakte radioactieve bron word beveiligd voorafgaand het transport. (Fotograaf M. Warnau; D. Ladsous/IAEA)

Gerelateerd nieuws

PALLAS architectuur: uniek ontwerp op een unieke locatie
Bron: PALLAS14 januari 2021
Stichting Voorbereiding Pallas-reactor (PALLAS) en bouwconsortium ICHOS maken vandaag de architectuur van de nieuwe gebouwen van PALLAS bekend. Het ontwerp van de gebouwen is uniek op een bijzondere locatie in de duinen op de Energy & Health Campus in Petten.
FDA approves novel non-uranium Mo-99 production process
Bron: World Nuclear News7 januari 2021
(Photo credit: NorthStar - https://www.northstarnm.com)

Gerelateerd nieuws

Stichting Voorbereiding Pallas-reactor (PALLAS) en bouwconsortium ICHOS maken vandaag de architectuur van de nieuwe gebouwen van PALLAS bekend. Het ontwerp van de gebouwen is uniek op een bijzondere locatie in de duinen op de Energy & Health Campus in Petten.
(Photo credit: NorthStar - https://www.northstarnm.com)
Nieuwsoverzicht