Innovatief en alledaags

Groot Brits nucleair ontmantelingsproject begint vijf decennia eerder dan gepland

In Groot-Brittanni√ę wordt vijf decennia eerder dan gepland¬†begonnen met een groot ontmantelingsproject om vier "blower house" superstructuren van de kerncentrale Berkeley in Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland te ontmantelen en te slopen.

De zogenoemde blower houses circuleerden gas door de reactoren om warmte over te brengen naar stoomketels van 310 ton die de turbines lieten draaien en elektriciteit opwekten. De laatste van de 15 gigantische metalen ketels is in 2013 naar Zweden vervoerd om te worden schoongemaakt, gesmolten en gerecycled. De gebouwen zullen worden ontdaan van het laagmetalen restafval en een volledige asbestreiniging ondergaan alvorens te worden gesloopt. De werkzaamheden zullen naar verwachting acht jaar in beslag nemen en vormen een nieuwe belangrijke stap in de ontmanteling van de Berkeley-site.

Grootste ontmantelingsproject locatie Berkeley

Ross McAllister, programmadirecteur bij Magnox, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de sanering van 12 nucleaire sites in het VK, verklaarde: "Dit is een van de grootste ontmantelingsprojecten die de locatie Berkeley in de afgelopen jaren heeft gekend. Het was oorspronkelijk gepland voor de jaren 2070, dus het is fantastisch om dat met vijf decennia te vervroegen". De multinationale bouwgroep Altrad heeft een contract van 30,8 miljoen pond (35 miljoen euro) gekregen voor het ontwerp, de asbestverwijdering, de ontsmetting, de sloop en de bouwwerkzaamheden in en rond de blowerhuizen. Nuclear Waste Services kreeg een contract van 13,7 miljoen pond toegewezen voor het beheer van 2.400 ton metaalafval. De centrale Berkeley had twee gasgekoelde reactoren die in 1988 en 1989 definitief werden stilgelegd. Ze waren beide in 1962 in bedrijf genomen.

Gerelateerd nieuws

CNNC lanceert testplatform om uranium uit zeewater te halen
Bron: World Nuclear News18 mei 2023
foto drijvend platform voor uranium extractie uit zeewater ©CNCC