Franse burgers geraadpleegd over energiemix
De Franse regering is een openbare raadpleging gestart over de toekomst van de energiemix van het land. In februari kondigde president Emmanuel Macron aan dat Frankrijk een nieuw beleid wil ontwikkelen om het energieverbruik van het land te verminderen en de energiemix volledig koolstofvrij te maken door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en kernenergie.
Macron zei toen dat er in de tweede helft van dit jaar een brede openbare raadpleging over energie zou plaatsvinden en dat er in 2023 parlementaire besprekingen zouden plaatsvinden om het meerjarenprogramma voor energie te herzien. Agnès Pannier-Runacher, minister van Energietransitie, en Olivier Véran, gedelegeerd minister van Democratische Vernieuwing en regeringswoordvoerder, hebben op 20 oktober het startsein gegeven voor een raadpleging over de toekomst van de Franse energiemix. De raadpleging is georganiseerd volgens de door de Nationale Commissie voor Openbaar Debat (CNDP) voorgestelde procedures. Tijdens de eerste fase van de raadpleging, die loopt tot 31 december, kan het publiek zijn mening geven via een online participatieplatform of tijdens een reeks regionale bijeenkomsten. Medio januari 2023 wordt een Jeugdforum georganiseerd waar 200 jongeren tussen 18 en 35 jaar hun mening kunnen geven over de energietoekomst van het land. "Dit ongekende initiatief zal een stem geven aan degenen die het eerst betrokken zijn bij de langetermijnbeslissingen die vandaag worden genomen", aldus het ministerie van Energietransitie.
Tijdens de raadpleging vraagt de regering naar meningen en aanbevelingen over drie belangrijke kwesties: hoe het energieverbruik kan worden aangepast zodat Frankrijk in 2050 klimaatneutraal is; hoe aan de energievraag kan worden voldaan terwijl de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd; en hoe de energietransitie kan worden gepland, uitgevoerd en gefinancierd. Het ministerie zei dat de meningen van de burgers tijdens de raadpleging belangrijk zijn omdat ze zullen worden meegenomen in het parlementaire debat over de toekomstige programmeringswet over energie en klimaat die in 2023 zal worden aangenomen. "Deze raadpleging is een belangrijk democratisch moment", aldus Pannier-Runacher. "Iedereen moet zich kunnen uitspreken over de voorwaarden voor succes en de prioritaire maatregelen om van onze energietransitie een succes te maken, dat wil zeggen om van fossiele brandstoffen af te komen en koolstofneutraliteit te bereiken."
In februari kondigde Macron aan dat de tijd rijp is voor een nucleaire renaissance in Frankrijk, en voegde eraan toe dat hij twee belangrijke beslissingen hierover had genomen. Ten eerste zei hij dat de exploitatie van alle bestaande reactoren moet worden verlengd zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Ten tweede kondigde hij een programma aan voor zes nieuwe EPR2-reactoren, met een optie voor nog eens acht EPR2-reactoren. Kernenergie is goed voor bijna 75% van de elektriciteitsproductie in Frankrijk, maar de voormalige Franse president Francois Hollande wilde het aandeel ervan in de nationale elektriciteitsproductiemix beperken tot 50% in 2025 en Fessenheim - de oudste kerncentrale van het land - sluiten tegen het einde van zijn vijfjarige ambtstermijn, in mei 2017.
Het volledige verhaal is te lezen op de website van World Nuclear News.
Image by jacqueline macou from Pixabay