Innovatief en alledaags

Enthousiasme voor innovatie is de sleutel voor de toekomst van kernenergie

Smoothies maken met een kampioen van de tv-serie Great British Bake Off was een van de oefeningen die bedoeld waren om te inspireren tot innovatief en ontwrichtend denken om verandering te stimuleren, waarbij nucleaire innovatie "niet alleen over technische doorbraken gaat, maar ook over wereldwijde procesoptimalisatie", zo werd het Global Forum for Nuclear Innovation verteld.

Het evenement in Londen, georganiseerd door het Nationaal Nucleair Laboratorium (NNL), volgde op het forum dat in 2019 in Zuid-Korea werd gehouden, met als doel te inspireren en "culturele en gedragstransformatie te versnellen" in de nucleaire industrie. Rob Whittleston, directeur Internationale betrokkenheid, veiligheid en non-proliferatie bij NNL, zei dat het een eer was om als gastheer van het evenement op te treden en voegde eraan toe: "De sector moet niet alleen blijven praten over de voordelen van kernenergie als integraal onderdeel van onze huidige en toekomstige samenleving, maar moet ook onder ogen zien hoe innovatief en ontwrichtend denken essentieel is om dat te verwezenlijken. We hopen dat de aanwezigen nog enthousiaster zullen zijn voor innovatie op alle niveaus."

Keynote speaker Sama Bilbao y Leon, directeur-generaal van de World Nuclear Association, zei dat mensen in de nucleaire sector de verantwoordelijkheid moeten nemen om ervoor te zorgen dat kernenergie groeit op de manier die de planeet nodig heeft, zelfs wanneer sommige politici of regelgevers of de media niet lijken te begrijpen hoe geweldig kernenergie is. "We moeten innoveren in onze manier van denken, in onze manier van werken, in de manier waarop we samenwerken, in de manier waarop we met anderen communiceren. We moeten buiten kernenergie kijken en veelbelovende ontwrichtende benaderingen in ons dagelijks werk integreren ... ja, in de manier waarop we kerncentrales ontwerpen, bouwen en exploiteren, maar ook in de manier waarop we er vergunningen voor afgeven of ze reguleren, in de manier waarop we bedrijfsmodellen opzetten die van project tot project gaan, in de manier waarop we een uiteenlopende reeks producten en diensten op de markt brengen, waaronder, ja, elektriciteit, maar ook industriële warmte, zoet water, waterstof of levensreddende medische radio-isotopen, of in de manier waarop we ons aan de wereld presenteren. En die verantwoordelijkheid om te innoveren ligt bij iedereen."

Rahul Mandal, een onderzoekswetenschapper bij het Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre die de tv-show Great British Bake Off van 2018 won, presenteerde een sessie over rolmodellen, waarin het maken van smoothies een belangrijk ingrediënt was, terwijl academicus en performer Jon Chase zijn boodschap overbracht in rap. Neil Wilmshurst, senior vice president van energy systems resources bij het Electric Power Research Institute: "In 2019 zeiden mijn medeorganisatoren en ik dat dit geen eenmalige inspanning kon zijn. Het versnellen van nucleaire technologieën en het veranderen van traditionele denkwijzen in deze industrie om innovatie te stimuleren, vereist aanhoudende, blijvende samenwerking op elk niveau." Het volgende mondiale forum voor nucleaire innovatie vindt plaats in 2024.

Het complete artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.

Gerelateerd nieuws

Inspraak mogelijk op milieueffectrapportage levensduurverlenging Doel 4 en Tihange 3
Bron: ANVS17 april 2023
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
IAEA/FAO project stuurt gewaszaden de ruimte in op zoek naar oplossingen voor wereldvoedseltekort
Bron: IAEA15 april 2023
Het SpaceX CRS-27 vrachtvliegtuig droeg zaden van de IAEA en de FAO van het internationale ruimtestation naar de aarde en maakte een landing met parachute voor de kust van Florida, CA, VS. (Foto: NASA)

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
Het SpaceX CRS-27 vrachtvliegtuig droeg zaden van de IAEA en de FAO van het internationale ruimtestation naar de aarde en maakte een landing met parachute voor de kust van Florida, CA, VS. (Foto: NASA)
Nieuwsoverzicht