De wereldwijde bottleneck in nucleaire geneeskunde te lijf
Radionucliden zijn essentieel voor de diagnose en de behandeling van kanker en andere ziekten omdat ze heel selectief tumorcellen kunnen detecteren en vernietigen. Maar het merendeel van de wereldwijd benodigde radionucliden wordt in slechts een handvol reactors geproduceerd. Robin de Kruijff werkt aan nieuwe manieren om radionucliden te produceren als oplossing voor deze medische bottleneck, zodat ze breder beschikbaar komen voor ziekenhuizen en klinieken.
Om de kwaliteit van doelgerichte kankertherapie te verbeteren, is onderzoekster Robin de Kruijff op een missie om meer variatie aan radionucliden voor artsen beschikbaar te maken en om de productiemethodes ervan te verbeteren. Met haar werk bij het Reactor Instituut Delft (RID) probeert ze de trend van de laatste decennia – een focus op slechts enkele specifieke medische radionucliden – te doorbreken. Omdat dit tot de huidige bottleneck in de productie heeft geleid, proberen overheden en bedrijven andere manieren te verzinnen om radionucliden te produceren.
Er is grote haast geboden bij de missie van De Kruijff: haar onderzoek kan ziekenhuizen minder afhankelijk maken van de huidige schaarste in productiemiddelen. “We kunnen de behandeling van kanker echt enorm verbeteren als we overstappen op andere radionucliden dan waar we nu mee werken,” begint De Kruijff haar uitleg. “Met mijn onderzoek richt ik me op de preklinische ontwikkeling van nieuwe radionucliden, zoals 47Sc, 99Mo, 161Tb en 166Ho, die klinieken kunnen gebruiken om nieuwe radiotracers en radionuclidentherapieën te ontwerpen.”
Lees het hele verhaal op de website met stories van de TU Delft.