Candu Energy ondertekent contract van 48 miljoen euro voor renovatie Roemeense reactor
De Roemeense energieproducent Cernavodă heeft een contract van 64 miljoen CAD (48 miljoen euro, 49 miljoen USD) gesloten met het Canadese Candu Energy voor de renovatie van eenheid 1 van de Roemeense kerncentrale Cernavodă.
Candu Energy, een onderneming van de SNC-Lavalin Groep, zei dat het 2,5-jarig contract betrekking heeft op engineering- en vroege inkoopdiensten voor renovatiewerkzaamheden ter vervanging van belangrijke onderdelen van de reactorkern, waaronder splijtstofkanalen, drukbuizen en toevoerleidingen. De werkzaamheden zullen de operationele levensduur van de reactor helpen verlengen tot 2060. Cernavodă-1 is een Candu 6-eenheid met een vermogen van 650 MW. Candu Energy is de fabrikant van de originele uitrusting voor de Candu-reactortechnologie. De centrale levert 10% van de Roemeense elektriciteit, aldus SNC-Lavalin. De Candu-eenheden zijn zwaarwaterreactoren onder druk die ontworpen zijn om 30 jaar te werken, met nog eens 30 jaar beschikbaar als ze worden opgeknapt. Cernavodă-1 is in december 1996 in bedrijf genomen.
Bij de renovatiewerkzaamheden van Candu Energy in Cernavodă zal gebruik worden gemaakt van de ervaring die is opgedaan bij de werkzaamheden aan de kerncentrales Point Lepreau, Darlington en Bruce in Canada, Wolsong in Zuid-Korea en Embalse in Argentinië. Het besluit om de twee eenheden van Cernavodă - de enige commerciële kerncentrales in Roemenië - te renoveren, werd in 2013 genomen. Het Cernavodă-1-project, dat in 2017 van start is gegaan, wordt in drie fasen uitgevoerd, waarbij de eerste fase tot later dit jaar duurt. Nuclearelectrica is van plan om Cernavodă-2 op te knappen, maar deze is negen jaar jonger dan eenheid 1 en de werkzaamheden zijn nog niet gepland. Volgens Nuclearelectrica leveren de twee reactoren in Cernavodă 18% van de elektriciteitsproductie van het land en 33% van zijn emissievrije elektriciteit.
Roemenië wil ook twee extra Candu-eenheden op de site voltooien.
Vorig jaar verklaarde Cosmin Ghita, chief executive officer van Nuclearelectrica, dat de bouw van twee nieuwe eenheden in Cernavodă 7 miljard euro zal kosten en dat het investeringsbesluit en de mobilisatie op de bouwplaats naar verwachting in 2024 zullen worden genomen. Roemenië overweegt ook om kleine modulaire reactoren te bouwen. In mei ondertekende het in de VS gevestigde NuScale een overeenkomst met Nuclearelectrica voor de uitvoering van technische studies, technische evaluaties en vergunningsactiviteiten op een locatie in Doicesti, in het zuidoosten van Roemenië, die de voorkeurslocatie is voor de plaatsing van wat de eerste SMR in Europa zou kunnen zijn.
Het artikel is te vinden op de website van NucNet.
De door Canada geleverde Candu 6-centrale kan nu tot 2060 in bedrijf blijven. Credit foto: Nuclearelectrica.