Innovatief en alledaags

Canada start evaluatie van Westinghouse eVinci microreactor

Westinghouse Electric Company heeft een overeenkomst getekend met de Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC), waarmee een vendor design review (VDR) van haar eVinci microreactorontwerp wordt gestart.

De CNSC biedt de VDR aan als een optionele dienst voor de beoordeling van het ontwerp van een kerncentrale op basis van de reactortechnologie van een verkoper. Het is geen verplicht onderdeel van het vergunningsproces voor een nieuwe kerncentrale, maar heeft tot doel na te gaan of een ontwerp aanvaardbaar is in het licht van de Canadese nucleaire regelgeving en verwachtingen. De drie fasen van het VDR-proces omvatten een beoordeling van de naleving van de regelgeving; een beoordeling van mogelijke fundamentele belemmeringen voor de vergunningverlening; en een vervolgfase waarin de verkoper kan reageren op de bevindingen van de tweede fase. Westinghouse heeft in februari 2018 bij de CNSC een VDR aangevraagd voor de eVinci. Hoewel het doorgaans enkele maanden duurt voordat de CNSC een dienstverleningsovereenkomst vaststelt en ondertekent, kan deze periode volgens de CNSC variëren, afhankelijk van: de organisatorische en technische gereedheid van de verkoper; voldoende volledigheid van de ontwerpactiviteiten van de verkoper voor de aangevraagde fase van de VDR; de financiële gereedheid van de verkoper om de VDR uit te voeren; en andere juridische, tijds- of zakelijke aspecten die van invloed kunnen zijn op de beslissing van een verkoper om door te gaan. Westinghouse zei dat het zowel fase 1 als fase 2 van de VDR als een gecombineerd programma zal uitvoeren, "als teken van de volwassenheid van het ontwerp en de technologie van de eVinci microreactor".

Kleine batterij

De eVinci microreactor wordt beschreven als een "kleine batterij" voor gedecentraliseerde opwekkingsmarkten en voor microgrids, zoals afgelegen gemeenschappen, afgelegen industriële mijnen en kritieke infrastructuur. De nominale 5 MWe heat pipe reactor, met een warmtecapaciteit van 14 MWt, heeft een ontwerp dat volgens Westinghouse een concurrerend en veerkrachtig vermogen en een superieure betrouwbaarheid met minimaal onderhoud biedt. Hij is klein genoeg voor standaard transportmethoden, waardoor hij perfect geschikt is voor afgelegen locaties en snelle inzet ter plaatse. Deze eigenschappen maken het volgens het bedrijf een levensvatbare optie voor plaatsen zoals mijnen en gemeenschappen zonder netwerk. In mei ondertekenden Westinghouse en de Saskatchewan Research Council (SRC) een memorandum van overeenstemming over een project om een eVinci microreactor in Saskatchewan te plaatsen voor het ontwikkelen en testen van industriële, onderzoeks- en energiegebruikstoepassingen. In oktober 2020 kwamen Bruce Power en Westinghouse overeen toepassingen van Westinghouse's eVinci microreactorprogramma na te streven binnen Canada. Volgens de bedrijven ondersteunt de overeenkomst de inspanningen van de federale en provinciale overheden om toepassingen voor nucleaire technologie te bestuderen om hun doel van een net-nul Canada tegen 2050 te bereiken.

State-of-the-art ontwerp

"Onze state-of-the-art eVinci microreactortechnologie zal extra potentieel ontsluiten in afgelegen gemeenschappen en gedecentraliseerde industriële locaties", aldus David Durham, President Energy Systems bij Westinghouse. "Westinghouse's nucleaire batterijtechnologie kan veilig warmte en stroom leveren voor meer dan acht jaar continue werking. We kijken ernaar uit om deze technologie in het hele land toe te passen en tegelijkertijd lokale banen te creëren en Canada's energiezekerheid en netto-nuldoelstellingen te bevorderen." In december 2021 diende Westinghouse een pre-application regulatory engagement plan (REP) in bij de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC) voor zijn eVinci microreactor, waarin de geplande interacties met de regelgever voorafgaand aan de vergunningaanvraag in detail worden beschreven. Een REP helpt reactorontwikkelaars bij vroege interacties met het personeel van de NRC en kan de onzekerheid over de regelgeving verminderen en de voorspelbaarheid van vergunningen voor geavanceerde technologieën vergroten. 


Research en tekst World Nuclear News

Gerelateerd nieuws

Europese Commissie ziet rechtszaak tegemoet over opname van gas en kernenergie in de taxonomie
Bron: NucNet18 april 2023
Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Inspraak mogelijk op milieueffectrapportage levensduurverlenging Doel 4 en Tihange 3
Bron: ANVS17 april 2023
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.

Gerelateerd nieuws

Milieuactivisten dagen de Europese Commissie voor de rechter vanwege een besluit om gas en kernenergie op te nemen in een EU-gids voor "groene" investeringen. Op dinsdag (18 april) worden bij het Gerechtshof van de Europese Unie in Luxemburg twee afzonderlijke zaken aanhangig gemaakt, één door Green
Inwoners van Nederland kunnen tot en met 31 mei 2023 een reactie geven op de plannen van de Belgische regering om de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden.
Nieuwsoverzicht