Californische wetgevers stemmen vóór om kerncentrale Diablo Canyon online te houden
Terwijl Californië een noodtoestand door extreme hitte afkondigt, hebben de wetgevers met een overweldigende meerderheid voor een wetsvoorstel gestemd dat de enige kerncentrale van de staat in staat zal stellen om tot vijf jaar langer in bedrijf te blijven dan nu gepland is.
De California Assembly keurde Senate Bill 846 (SB846) goed met 69 stemmen tegen 3 in de laatste uren van de wetgevende sessie die eindigde op 31 augustus. Het wetsvoorstel keerde vervolgens terug naar de Senaat - waar het oorspronkelijk vandaan kwam - voor de laatste stemming die nodig was om het te kunnen ondertekenen voor gouverneur Gavin Newsom. Eenendertig senatoren stemden voor het wetsvoorstel, één stem stemde tegen.
Op dezelfde dag dat de wetgever SB846 aannam, riep Californië de noodtoestand uit vanwege een hittegolf met temperaturen van meer dan 38°C (100°F), waardoor het Californische energienetwerk onder grote druk kwam te staan. De California Independent System Operator heeft de consumenten gevraagd het elektriciteitsverbruik tussen 16.00 en 21.00 uur op 31 augustus en 1 september te verminderen: "Dat is de meest kritieke periode op het net, omdat de zonneproductie offline gaat, maar de temperaturen hoog blijven." Het bedrijf zei te verwachten dat het het komende weekend meer waarschuwingen zal afgeven, aangezien de buitensporige hitte aanhoudt.
Pacific Gas and Electric Company (PG&E) stelde in 2016 voor om Diablo Canyon buiten bedrijf te stellen wanneer de drukwaterreactoreenheden het einde van hun huidige exploitatievergunningen zouden bereiken, in 2024 voor eenheid 1 en 2025 voor eenheid 2. SB846 staat toe dat de eenheden nog vijf jaar langer in bedrijf blijven, als overbruggingstechnologie om een betrouwbaar energiesysteem te waarborgen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen totdat aanvullende hernieuwbare en koolstofvrije energiebronnen online komen. Het omvat ook een lening van 1,4 miljard dollar aan PG&E.
Het complete artikel is te vinden op de website van World Nuclear News.