Innovative and mundane

Urenco opent veelzijdige Leonardo Da Vinci-cascade

Met een druk op een knop werd op 5 oktober de nieuwste cascade van Urenco in gebruik genomen. De installatie is vernoemd naar Leonardo da Vinci en, net als zijn naamgenoot, is de cascade bijzonder veelzijdig. Zo kan de nieuwe faciliteit isotopen van verschillende elementen verrijken, waaronder: cadmium, germanium, iridium, molybdeen, selenium, tellurium, titanium, wolfraam, xenon en zink. Deze vormen de grondstoffen voor producten voor medische, industriële of onderzoekstoepassingen. 

 Tijdens het openingsprogramma kwamen verschillende sprekers aan het woord die vertelden over de wereld van verrijkte isotopen. Zo memoreerde Urenco CEO Boris Schucht dat ieder jaar tweehonderdduizend patiënten worden behandeld met medische isotopen van Urenco. De nieuwe isotopen bieden medici de mogelijkheid om betere diagnoses te stellen en ziektes in een vroeger stadium op te sporen. Als voorbeeld gaf hij verrijkt xenon-129 dat een belangrijke rol speelt bij het diagnostisch onderzoek naar taaislijmziekte bij kinderen.

Groeiende markt

De ultracentrifuge van de Leonardo da Vinci-cascade kan gasvormige stoffen (isotopen) verrijken. Hierbij wordt met behulp van centrifugale krachten de zware isotopen van de lichtere gescheiden. Omdat de scheiding in één centrifuge gering is, worden centrifuges in lijn ofwel cascades geplaatst voor een hogere verrijkingsgraad. Uiteindelijk krijg je dan een andere (rijkere) verhouding van het aantal isotopen van eenzelfde element.  Arjan Bos, afdelingshoofd van Stable Isotopes bij Urenco bij de opening van de cascade: “Stabiele Isotopen zij op dit moment een groeiende markt, zowel op het gebied van onderzoek als medische toepassingen. We zijn dan ook erg blij dat we de mogelijkheid hebben gehad om uit te breiden en te investeren. Ons businessplan stopt dan ook niet hier, we zijn al bezig met de plannen voor een tweede cascade en in de toekomst willen we ook installaties voor specifieke isotopen bouwen.” 

Staatssecretaris

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, feliciteerde de aanwezigen via een videoverbinding waarna Ad Louter, algemeen directeur Urenco Nederland samen met onder andere Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo de knop indrukte voor de officiële opening. Een virtuele Leonardo Da Vinci liet vervolgens zien hoe ‘zijn’ cascade werkt en een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de gezondheidszorg en maatschappij van de toekomst. Naast medische isotopen zijn er ook andere toepassingen van de stabiele isotopen van Urenco variërend van kwantumcomputers tot onderzoek naar de opname van voedsel door het lichaam in derdewereldlanden. Urenco kijkt er naar uit om in de toekomst samen met hun klanten te werken aan nieuwe onderzoeken die leiden tot kostenefficiënte producten van hoge kwaliteit die levens op een positieve manier kunnen veranderen.

Related news

NEA roept op tot nieuwe benadering voor de financiering van ontmanteling en afvalbeheer
Bron: NucNet21 juni 2021
De financieringssystemen voor ontmanteling en beheer van radioactief afval zijn over het algemeen toereikend. Maar er liggen nog grote uitdagingen in het verschiet, waaronder het feit dat sommige regeringen en critici twijfel uiten over de duurzaamheid van kernenergie op lange termijn, zo is in een

Related news

De financieringssystemen voor ontmanteling en beheer van radioactief afval zijn over het algemeen toereikend. Maar er liggen nog grote uitdagingen in het verschiet, waaronder het feit dat sommige regeringen en critici twijfel uiten over de duurzaamheid van kernenergie op lange termijn, zo is in een
News overview