Innovative and mundane

Amerikaanse Lightbridge demonstreert SMR-brandstofproductieproces

Het Amerikaanse Lightbridge Corporation dat is gespecialiseerd in geavanceerde nucleaire brandstof technologie, heeft laten weten dat het met succes het fabricageproces heeft gedemonstreerd voor surrogaatbrandstofstaven voor kleine modulaire reactoren op commerciële schaal. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van een intern ontwikkeld en gepatenteerd coextrusieprocédé bij hoge temperatuur.

De 1,8 meter grote surrogaatstaven hebben de typische lengte van de splijtstofstaven die worden gebruikt in veel kleine modulaire reactoren (SMR's) die thans worden ontwikkeld en in licentie worden gegeven. Bij de toekomstige fabricage van HALEU-staven (high-assay low-enriched uranium) voor bestralingstests in de Advanced Test Reactor, en uiteindelijk HALEU-splijtstofstaven van commerciële lengte, zullen soortgelijke extrusie- en giettechnieken worden gebruikt om een materiaalchemie en korrelstructuur te creëren die representatief zijn voor Lightbridge Fuel™. Het uitvoeren van fabricage-ontwikkelingsactiviteiten met surrogaatmaterialen stelt Lightbridge in staat een breder scala aan leveranciers te voorzien en het is bovendien een kosteneffectieve aanpak aangezien er geen uraniummateriaal voor nodig is.

Seth Grae, President & CEO van Lightbridge Corporation, zei: "We zijn verheugd dat we deze surrogaatstaven fysiek hebben geproduceerd met deze demonstratie van ons hoge-temperatuur coextrusieproces op een lengte die is ontworpen voor kleine modulaire reactoren. Wij ontwikkelen Lightbridge Fuel™ om SMR's in staat te stellen op economische wijze te opereren en het vermogen op en af te schalen naarmate hernieuwbare energiebronnen beschikbaar zijn. Daarnaaste willen we de veiligheid verder verbeteren van SMR's die gebruik maken van natuurlijke circulatie om de kern te koelen. Lightbridge Fuel™ kan de kosten van het opwekken van elektriciteit met een SMR verlagen, terwijl het zowel SMR's als grote reactoren meer vermogen, een betere veiligheid en betere non-proliferatievoordelen oplevert. Het aandrijven van SMR's met Lightbridge Fuel™ kan de business case versterken voor het inzetten van grote aantallen SMR's, een essentiële component die nodig is voor het behalen van klimaatdoelstellingen."

Related news

Where can you find industrial irradiation facilities? Visit a new online database
Bron: IAEA15 december 2020
One of the most common applications of ionizing radiation is sterilization of health care products. (Photo: L. Potterton/IAEA)
UK to start talks with EDF on funding for Sizewell C project
Bron: World Nuclear News14 december 2020
(Sizewell C artist impression - ©EDF Energy)

Related news

One of the most common applications of ionizing radiation is sterilization of health care products. (Photo: L. Potterton/IAEA)
News overview