Innovative and mundane

Commissie bevestigt plannen voor gedelegeerde handeling inzake kernenergie

De Commissie van de Europese Unie heeft laten weten kernenergie op te nemen in een aanvullende gedelegeerde handeling over energiebronnen. Volgens de mededeling, die op 21 april is vrijgegeven, zal deze gedelegeerde handeling in overeenstemming zijn met de conclusies van het verslag van het Joint Research Centre - dat bevestigde dat kernenergie even duurzaam is als andere aan de taxonomie beantwoordende energietechnologieën - en onderworpen zijn aan de adviezen van de twee deskundigengroepen.

"Wij zijn uiteraard verheugd eindelijk duidelijkheid te hebben over wat de Commissie gaat doen met de uitkomsten van het GCO-rapport", aldus Yves Desbazeille, directeur-generaal van FORATOM, de in Brussel gevestigde vereniging voor de nucleaire industrie in Europa.. "Het toont aan dat de Commissie bereid is te erkennen dat haar taxonomie op de wetenschap gebaseerd moet zijn, wil zij geloofwaardig en succesvol zijn".

Volgens de mededeling zal de Commissie "een aanvullende gedelegeerde handeling bij de taxonomieverordening vaststellen voor activiteiten die nog niet onder de gedelegeerde handeling inzake het EU-taxonomieklimaat vallen". Voorts wordt bevestigd dat deze gedelegeerde handeling nucleaire activiteiten zal omvatten, "onder voorbehoud van en in overeenstemming met" de resultaten van het GCO-verslag en de adviezen van de twee deskundigengroepen (de Groep deskundigen overeenkomstig artikel 31 van Euratom en het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids-, milieu- en nieuwe risico's - WCGM), die in juni 2021 worden verwacht. Er wordt echter niet aangegeven wanneer een dergelijke aanvullende gedelegeerde handeling beschikbaar zal zijn, al suggereerde de Commissie tijdens de persconferentie dat dit nog voor het einde van het jaar zou kunnen gebeuren. "Om ervoor te zorgen dat de taxonomie niet tot marktverstoringen leidt, moet de Commissie deze aanvullende gedelegeerde handeling zo snel mogelijk publiceren zodra de adviezen van de deskundigen beschikbaar zijn", voegt de heer Desbazeille eraan toe. "Wij denken dat dit al in september 2021 kan gebeuren, zodat kernenergie kan worden toegevoegd aan de tweede reeks DA's - met betrekking tot de criteria "Do No Significant Harm" - die voor het eind van dit jaar gepland zijn". De mededeling maakt ook duidelijk - via een voetnoot - dat de analyse van het GCO "geen wetenschappelijk gefundeerd bewijs aan het licht heeft gebracht dat kernenergie meer schade toebrengt aan de volksgezondheid of het milieu dan andere elektriciteitsproductietechnologieën die reeds in de taxonomie zijn opgenomen als activiteiten ter ondersteuning van de matiging van de klimaatverandering".

Related news

Construction of new Chinese power plant begins
Bron: World Nuclear News4 januari 2021
The first safety-related concrete has been poured for the nuclear island of unit 1 at the San'ao nuclear power plant in Zhejiang province, China General Nuclear has announced. A total of six Chinese-designed Hualong One pressurised water reactors are planned for the site.

Related news

The first safety-related concrete has been poured for the nuclear island of unit 1 at the San'ao nuclear power plant in Zhejiang province, China General Nuclear has announced. A total of six Chinese-designed Hualong One pressurised water reactors are planned for the site.
News overview